Miért is jó az IRC?

2010.03.06. 20:17

Sokan feltették a fenti kérdést.

A válasz nem túl egyszerű, a legtöbb ember az "izlések és pofonok" mondással lezárja a vitát. Megpróbálok kicsit rámutatni, miért is jobb KÖZÖSSÉGI ÉLETRE az IRC, mint a TS.

Elsősorban kell keresni egy használható, normális IRC klienst. A vLr baráti közösség nagy része az xchat nevű kis -pár megás- programot használja. Kicsi, könnyen konfigurálható, jól átlátható és nem utolsó sorban: letehető system tray-be. Könnyebb érthetőség kedvéért: elindítod, aztán leteszed a jobb alső sarokba, nem fog zavarni egy külön ablak a munkád / játékod / bármilyen más elfoglaltságod közben. Az xchatnek megvan az a jó tulajdonsága -ami ismét külön beállítható-, hogy ha neveden szólítanak, akkor pittyenhet egyet és a system tray ikonján feltűnik egy felkiáltójel. A program piros színnel ki is emeli azt a sort, ahol konkrétan hozzád szóltak.

Szóval: belogolsz a szobába és ha úgy gondolod, egész nap rá sem kell hederítened, akármikor megnézheted a beszélgetéseket, bármikor becsatlakozhatsz azokba. A beszélgetésekről log is készül, ha nem vagy online éppen, akkor is meg tudod nézni azokat a későbbiekben. Természetesen lehetőség van privát beszélgetésekre is.

Ismeritek a mondást: szó elszáll, írás megmarad. Szerintem ez a legnagyobb előnye az IRC-nek a TS-hez képest. Főleg ebben a mai...nem éppen egyenes világban.

TS-hez képest előnyösebb, hogy halk. Nem kell kiabálni, nem kell beszélni, ha gyereked / párod van, nem zavarod a folytonos beszéddel. Természetesen IRC nem játék közbeni kommunikációra van kitalálva, abban a TS egyértelmen sokkal jobb. De warokat szervezni, megbeszélni dolgokat vagy csak szimplán közösségi életet élni IRC messzemenően használhatóbb. Legalábbis engem nem vonz túlzottan, hogy egy társam böfögését vagy végbélszelét halljam (szerencsére most nincs ilyen).

A vLr továbbra is várja a irc.quakenet.org #vLr.blog szobában az érdeklődöket. Ha segítség kell, írjatok!



Szerző: ladista

2 komment

Címkék: vlr

A bejegyzés trackback címe:

https://vivalaresistance.blog.hu/api/trackback/id/tr351814620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anshin 2010.03.06. 21:44:26

Még csak össze se kell hasonlítani az IRC-el a TS-t :)

IRC abban jó, hogy nyitva van egész nap, bármikor tudsz kommunikálni a társaiddal, vagy látod, ha mások éppen játékról, nőről, szórakozásól beszélgetnek :) Ha meg nem tudsz figyelni, leteszed ikonba és csinálod amit kell, nem fog zavarni, utána meg ha végzett az ember felnyitja és akár vissza is nézheti, ki mit beszélt, hova, mivel mentek játszani.

TSen minde ez problémás, ha némítom a programot mert éppen zenét hallgatnék, akkor nem tudom, mi történik még IRCen ha van mozgás, azért mutatja, de hangokkal nem zavar.

Szerintem az IRC a legjobb! :)

ladista · http://vivalaresistance.blog.hu/ 2010.03.06. 22:02:13

@anshin: nem is állt szándékomban ennél jobban összehasonlítani, de véleményem szerint ennyit le kellett írnom a két program közti különbségről.
Közösségi életre az irc a legjobb, remélem, lesznek még olyanok, akik így gondolják és csatlakoznak szerény kis csapatunkhoz :)
süti beállítások módosítása